30 november 2016

Paspoort vaker vergeten op Schiphol

SCHIPHOL 30 november 2016 – De marechaussee op Schiphol moet steeds meer nooddocumenten afgeven aan luchtreizigers die hun paspoort zijn vergeten. ,,Dat zijn er dit jaar circa 9000. In 2012 waren het nog 2000 minder”, stelt de woordvoerder.

Eén op de 25 Nederlanders komt op Schiphol aan zonder paspoort of ID-kaart. Eén op de tien heeft geen zorgpas bij zich om in het buitenland bij ongeval of ziekte te worden behandeld en medicijnen te krijgen. Dat blijkt vandaag uit onderzoek van Vliegtickets.nl.

Wie zijn paspoort thuis heeft laten liggen, kan bij de marechaussee in de vertrekhal meestal in een halfuur een nooddocument halen. Dat kost 46,60 euro en is eenmalig geldig. ,,De identiteit van de vliegpassagier moeten we vaststellen en de reis mag niet uitgesteld kunnen worden”, aldus de zegsman.

Er zitten volgens hem wel haken en ogen aan. ,,Amerika accepteert ons noodpaspoort bijvoorbeeld niet en voor jonge kinderen geldt het ook niet. Een groot misverstand is dat je voor Europese Schengenlanden geen paspoort nodig zou hebben. In de EU is op zijn minst een officiële ID-kaart nodig. Er zijn in veel landen ook strengere regels over de vervaldatum.”

De marechaussee heeft op Schiphol nog altijd te kampen met personeelstekort in pieken, waardoor de wachttijd bij de paspoortcontrole kan oplopen tot een uur. ,,Onze beveiligingstaken zijn uitgebreid door de terreurdreiging en de grensbewaking staat onder druk. Er is overleg met de ministeries.”

Na maatregelen afgelopen zomer worden er volgend jaar opnieuw extra marechaussees in het hoogseizoen ingezet op Schiphol. De onstuimige groei van het aantal luchtreizigers (10% dit jaar) is echter bijna niet meer bij te benen, is de kritiek.

Uit de steekproef van Vliegtickets.nl blijkt dat veel luchtreizigers meer dingen vergeten, zoals een EHBO-kit, vaccinatieboekje, vreemde valuta, stroomadapter, reisverzekering en reservekleren in de handbagage voor als de koffer niet aan komt.